پشتیبانی شبکه به مجموعه خدماتی که در جهت حفظ و نگهداری ، رفع ایراد و اشکالات احتمالی و بالا بردن ضریب امنیت و پایداری زیرساخت و تجهیزات شبکه، نرم افزار و اطلاعات یک شرکت و یا سازمان، انجام میگردد گفته میشود. پشتیبان شبکه نیز به فرد یا شرکتی که مجموعه فعالیت های فوق را مدیریت میکند و یا انجام میدهد گفته میشود.
چرا پشتیبانی شبکه مهم است ؟
شبکه ها و سیستم های کامپیتوری جز لاینفک شرکت ها و سازمان های کوچک و بزرگ امروزی هستند و ناگزیر از ایراد و اشکال وخرابی. معمولا در شرکت ها و سازمان های بزرگ فرد و یا افرادی مدیریت بخش فناوری و اطلاعات و واحد آی تی آن مجموعه را به عده دارند که بایستی هر یک در زمینه های مختلف شبکه و انفورماتیک دارای تخصص باشند که از پس مشکلات و ایرادات احتمالی بر آیند.
وظایف پشتیبان شبکه به صورت کلی شامل بخش های زیر می باشد
نگهداری شبکه
یکی از وضایف پشتبیان شبکه حفظ و نگهداری از تجهیزات سخت افرازی و نرم افزاری شبکه با رعایت پروتکل های لازم است . برای نگهداری , پشتبیان شبکه بایستی کلیه تجهیزات شبکه که شامل کامپیوتر مودم سوییچ کابل پچ پنل و ... را به صورت کامل ثبت کرده و نقشه کلی شبکه را در آن درج مشخص کند چرا که داشتن اطلاعات کامل از شبکه , به ویژه شبکه های گسترده , می تواند کمک بسزایی در بهبود و رفع مشکلات و ایرادات احتمالی کند.
موارد مورد نیازی که پشتیبان باید برای نگهداری از شبکه انجام دهد:
• ایجاد نقشه زیرساخت شبکه
- مستندسازی تجهیزات موجود در شبکه
- بررسی عملکرد نرم افزار و سرویس های شبکه
- و …
رفع مشکلات شبکه
در صورت بروز کوچکترین مشکلی , پشتیبان شبکه موظف به رسیدگی و برطرف کردن آن است . در این بخش رفع مشکل در کمترین زمان حائز اهمیت بسیار بالایی است. زیراکه بروز هر مشکلی در شبکه ممکن است منجر به اختلال در بخش های مختلف شبکه شود و همین امر می تواند خسارت های فراوانی را به شرکت وارد کند.
رفع مشکلات شبکه توسط پشبتیان به دو صورت حضوری و غیر حضوری انجام میگیرد.
در صورت امکان , پشتیبانی شبکه به صورت غیر حضوری و از طریق اتصال به شبکه از راه دور صورت می گیرد در غیر این صورت پشیتبان موظف است مشکل را حضوری برطرف کند.
آینده نگری و رفع نیازهای آتی شبکه
یکی دیگر از مسئولیت های پشتیبان شبکه ، بررسی نیازهای آتی شبکه می باشد. شرکت های پشتیبانی شبکه موظف هستند که با بررسی وضعیت شبکه ، یک آینده نگری دقیق در خصوص وضعیت شبکه داشته باشند. ممکن است در آینده :
- نیاز به تغییرات کوچک و بزرگ در شبکه باشد.
- سیستمها احتیاج به ارتقاء و یا تعویض داشته باشند.
- ممکن است در بعضی موارد برای جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی نیاز به تغییرات در شبکه و یا به کاربردن سیستمها و سرویسهای جدید باشد.
- نیاز به تعمیر و یا تعویض تجهیزات زیرساخت شبکه باشد.
- نیاز به بالابردن سطح امنیت شبکه باشد.
- نیاز به جابه جایی تجهیزات شبکه باشد.
- و ...
کارشناسان شبکه ، با در نظر گرفتن موارد بالا و رفع نیازهای آتی شبکه میتوانند از وقوع مشکلات بزرگتر جلوگیری کرده و مانع از بین رفتن منابع گردند. آینده نگری و بررسی نیازهای شبکه موجب میشود که مسئولین شبکه به جای تمرکز بر حل مشکل ، همواره نگاه پیشگیرانه به وضعیت شبکه داشته باشند و قبل از وقوع مشکلات مانع از آن شوند.
این مجموعه خدمات به صورت کلی وظایف اصلی یک پشتیبانی شبکه میباشد. کارشناسان و تکنسینهای شبکه در بخش پشتیبانی وظیفه دارند تا از سیستمها و تجهیزات به گونهای نگهداری و مراقبت کنند که شرکتها و صاحبان کسب و کار کمترین مشکلات را در این بخش داشته باشند.